Home / Cocktail vd Maand  / Old Fashioned Cocktail

Old Fashioned Cocktail

old-fashioned-cocktail
banner

Absoluut een van mijn favoriete cocktails indien goed bereid. Bedacht in 1880, Pendennis Club, Louisville, Kentucky voor Colonel James E.Peper een bekende Bourbon producer.

In 1879 kocht de Colonel een distillerij in Lexington met als slogan “Born with the Republic” en met de trademark “Old 1776″. Er zijn aanwijzingen dat de eerste Old-Fashioned gemaakt werd van deze Bourbon gebaseerd op de “Whisky Cocktail” van Jerry Thomas. Ook in het boek “Harry Johnson’s Bartenders’ Manual uit 1900 staat er een link tussen de Old Fashioned en de Whisky Cocktail waar hij het drankje “Old Fashioned Whisky Cocktail” noemde.

Whisky Cocktail (Jerry Thomas)

3 of 4 dashes suikersiroop
2 dashes bitters (boker’s)
1 wijnglas whiskey

Vul een derde van het glas met fijn ijs, shake en strain in een luxe rode wijnglass en garneer met een twist van citroenzest.

Old Fashioned (Harry Johnson)

1/4 theelepel suiker
2 kleine stukken ijs
2 of 3 dashes bitters (boker’s)
1 of 2 dashes curacao of absinthe
1 wijnglas whiskey

Stirr the ingrediënten met een lepel tot het goed is vermengd en garneer met een twist citroenzest.

Met of zonder fruit

Aan de historie te zien van de Old Fashioned kunnen we stellen dat de Old Fashioned niet met een gemuddled stukje fruit wordt gemaakt zoals ze dat nog wel veel doen in Amerika. Een van de oorzaken dat de Amerikanen een stuk fruit muddlen is waarschijnlijk gekomen door de drooglegging in Amerika om slechte spirits te verhullen.

Personal favorite

Iedereen heeft zo zijn eigen voorkeur hoe zijn/ haar Old Fashioned gemaakt moet worden. Mijn persoonlijke voorkeur is als volgt en duurt ongeveer 6 minuten om te maken afhankelijk van je ijs en of je een suikerklontje gebruikt of suikersiroop. Voor de foto had ik echter niet de beschikking gehad tot mooie hoshizaki double frozen ijsklontjes, het duurde dan ook minder lang om te maken omdat er sprake was van het smelten van het ijs:

Ingrediënten

60 ml Bourbon
2 dashes Angostura Bitters
1 dash Bitter Truth Orange Bitters
1 suikerklontje of 10 ml suikersiroop
1 barspoon sparkling water

garnering: groot stuk orange zest, uitgeknepen over het glas.

methode:

Leg een suikerklontje en sinaasappelzest in je Old Fashioned glas. Voeg je bitters toe op het suikerklontje gevolgd door een barspoon sparkling water. Gebruik de achterkant van je barspoon om de suiker op te lossen. Voeg daarna twee ijsklontjes toe en stir tot het ijs begint te smelten. Voeg daarna 20 ml bourbon toe en 2 ijsklontjes en stirr, herhaal deze stappen tot je alle 60 ml bourbon hebt gebruikt. Pak daarna je grote stuk orange zest en knijp het uit over je glas, steek de zest in je cocktail en geniet!

Het mooie van de Old Fashioned dat je het met verschillende spirits kunt maken zoals aged rum en zelfs met gerijpte jenever zoals Bokma “de vijf jaren”. CHEERS!

eerdere cocktails van de maand:

Aviation
Last Word

Na verschillende functies in de horeca, kwam Ming in 2002 in aanraking met cocktails. Vanaf toen was hij vaak achter de bar te vinden tot hij besloot om weer te studeren. Maar zijn horecaverleden kon hij niet laten rusten en besloot in 2009 Sensez.nl op te richten om informatie te voorzien aan de steeds groeiende bartenderscene! Naast oprichter van Sensez.nl is hij fotograaf met als specialisme horeca!