Home / Artikelen  / Bourbon: meer kracht dan je denkt

Bourbon: meer kracht dan je denkt

banner

Bourbon en American Whiskies zijn al sinds de tijd van de pioniers onderdeel van de Amerikaanse geschiedenis. Rond 1825 telde de jaarlijkse consumptie van bourbon 26 liter per persoon wat leidde tot onthouding en zelfs geheelonthouding in 1920 door heel Amerika. De meeste whisky drinkers zweren bij de Schotse en Ierse variant. De Amerikaanse whiskey wordt vaak vergeten door deze drinkers, maar door de unieke smaak en karakter die een bourbon tegenwoordig heeft is Schotland niet langer het land waar alle goede whiskies vandaan komen.

Verschil tussen Bourbon en andere Whiskies

De naam van de Bourbon whiskey komt van de plaats Bourbon County in Kentucky waar de originele vaten whiskies werden vervoerd om verkocht te worden in New Orleans. Bourbon mag alleen in Amerika worden gemaakt maar is niet gebonden aan een bepaalde streek en is altijd gemaakt volgens strikte regels. Zo beschrijft Taste & Flavour 12 regels waar een bourbon aan moet voldoen:

1- Minimaal 51% moet bestaan uit mais, de meeste distilleerderijen gebruiken tussen de 70% en 80%. Mais zorgt voor een rijke, zoete en olie achtige smaak.

2- Het percentage kleine granen zoals gerst, rogge en tarwe worden bepaald door de distilleerderijen. Zo zorgt de gerst dat zetmeel omgezet wordt in suiker, rogge zorgt voor een specifieke bite en door de tarwe krijgt de whiskey een zachte smaak.

3- Het water is op natuurlijke wijze gefilterd, vrij van ijzer maar zeer rijk aan mineralen.

4- Na de tweede distillatie mag de alcoholpercentage niet hoger zijn dan 80% om de smaak te behouden van de granen die zijn gebruikt. De normale sterke ligt tussen de 60% en 70%.

5- Alle smaak en kleur mag alleen op natuurlijke wijze gebeuren, er mag niks worden toegevoegd om de smaak te versterken, zoeter te maken of een andere kleur te geven.

6- De vaten die worden gebruikt zijn gebrand, dit zorgt voor het karameliseren van de suiker en onttrekt hiermee ook onder andere vanille uit het hout.

7- De spirit moet worden gebarreld op minstens 62,5% alcohol volume.

8- De vaten moeten nieuw zijn waardoor de sterke en agressieve smaak van het nieuwe hout bij kan dragen aan twee derde van de smaak en aroma.

9- Het hout dat wordt gebruikt is altijd ‘American White Oak’.

10- De whiskey moet gerijpt zijn voor minstens 2 jaar. Ook al worden de meeste whiskies gerijpt voor vier jaar. Het aantal jaar is minder belangrijk bij Amerikaanse whiskey omdat de hitte in Amerika zorgt voor een snellere rijpheid van de spirit.

11- De whiskey wordt bewaard tussen de 6de en 9de verdieping waar de temperatuur in de zomer kan oplopen tot 38 graden celsius en in de winter zeer koud waardoor de whiskey sneller rijpt.

12- Kentucky mag alleen op de fles staan als het rijpingsproces zich ook daadwerkelijk heeft afgespeeld in Kentucky.

Naast de Bourbon heeft Amerika ook andere Whiskies zoals de Blended Whiskey, Rye Straight Whiskey, Straight Corn Whiskey, Wheated Whiskey, Tennessee Whiskey en Sour-Mash. Deze whiskies zijn niet gemaakt volgens de regels van Bourbon en mogen zichzelf dan ook niet zo noemen.

Speciale bourbons

Net als wijnen zijn er ook speciale bourbons, zo zijn de single barrel en small batch de grand crus onder de bourbons. Maker’s Mark was de eerste producent die in 1950 die de voorkeur had om een kleine hoeveelheid te produceren, vandaar ook ‘small batch’. De term is bedacht door Jim Beam Co. om aan te geven dat de ‘batch’ bestaat uit zeldzame en speciale bourbons van verschillende vaten. Deze batch is een stuk minder in aantal dan bij normale productie, een preciese aantal is echter niet gegeven om de term te mogen gebruiken.

Blanton was de eerste in producent Amerika met de ‘single barrel’ het product wat maar uit een vat komt. Whiskey uit de verschillende vaten hebben een vergelijkbare smaak maar verschillen wel vaak in individuele smaak en alcoholpercentage.

Bourbons doen niet onder aan de schotse whisky’s en is qua prijs ook een stuk aantrekkelijker, je betaald namelijk tussen de 20 en 30 euro voor een goede fles bourbon waar je voor een goede schotse whisky een stuk meer betaald.

Voor meer informatie kan je terecht bij Mark Ridgwell van Taste & Flavour

Cocktails die worden gemaakt met bourbon

Manhattan

Mint Julep

Old Fashioned

Na verschillende functies in de horeca, kwam Ming in 2002 in aanraking met cocktails. Vanaf toen was hij vaak achter de bar te vinden tot hij besloot om weer te studeren. Maar zijn horecaverleden kon hij niet laten rusten en besloot in 2009 Sensez.nl op te richten om informatie te voorzien aan de steeds groeiende bartenderscene! Naast oprichter van Sensez.nl is hij fotograaf met als specialisme horeca!