Home / Artikelen  / Diageo World Class Whisk(e)y ronde Ierland

Diageo World Class Whisk(e)y ronde Ierland

Max La Rocca die we al eerder kenden van zijn interview op Sensez heeft in Ierland de winnende cocktail gecreëerd tijdens de Diageo World Class Whiskey ronde. Wij kregen de kans om Max een paar vragen te stellen over de competitie in Ierland.

Rondes

De tweede editie van Diageo World Class is de meest prestigieuze bartender event van het jaar om kans te maken op de titel ” ’s werelds beste bartender” De tweede ronde van deze competitie was de whisk(e)y categorie wat zeer interessant en uitdagend was. De Whisk(e)y ronde bestond uit twee sessies.

Eerste sessie

De eerste sessie bestond uit het creëren en het presenteren van je eigen cocktail waarbij het idee achter de cocktail een belangrijke rol speelt. Het idee achter de cocktail (Giant’s Gate) was om de twee “oude giganten” van de Diageo Portfolio (Guinnes en Bushmills) te combineren om het 400 jarig bestaan van de Bushmill Distillerij en 250 jaar van de Guinness Brouwerij te vieren.

De cocktail combineert de warme tonen van rozijnen en toffee van Bushmills 16 jaar met de subtiele bittere smaak van Guinness, beiden versterkt door de frisheid van gemuddlede cardamon.

Max gebruikte een combinatie van citroensap en gepasteuriseerd eiwit om een mooie schuimlaag te creëren om de gebruiker te herinneren aan de schuim van een verfrissend glas Guinness.

Als finishing touch waren de rozijnen geweekt in Bushmills 16 jaar waarbij de jury geadviseerd werd om ze te eten terwijl ze een slokje namen om de fantastische smaken uit te laten komen.

Tweede sessie

Na de eerste sessie gingen er drie deelnemers door naar de tweede sessie waarbij het ging om een blind tasting van de Diageo Whisk(e)y portfolio. De winnaar van deze sessie krijgt de kans om deel te nemen aan de nationale World Class competitie tegen de winnaars van de andere rondes.

De uiteindelijke winnaar krijgt dan de kans om naar New York te reizen om daar te strijden in de World Class Grand Final in Juli 2010.

Impressie

De atmosfeer van de competitie was geweldig, normaal gesproken heb je bij cocktail competities een gespannen sfeer tussen de deelnemers. Max voelde een eenheid tussen de deelnemers.

Op hetzelfde moment genoot Max van feit dat het niet alleen ging om het drankje dat ze maakten maar ook om de vaardigheden van de bartender. Het feit dat je verschillende sessies moet ondergaan zorgt er ook weer voor dat je meer wordt gepushed om onderzoek, tasting en nosing met zo’n intensiteit wat je normaal niet doet. Zo ga je steeds dieper en dieper in op verschillende onderwerpen met als resultaat dat je je ook echt een betere bartender voelt achteraf.

Bekijk hier het filmpje dat Max in elkaar heeft gezet van de competitie:

Wij willen Massimo la Rocca bedanken voor zijn tijd en feliciteren met zijn overwinning. Bezoek ook eens zijn blog ‘Listen to the Ice‘.

Originele interview

1) Wat did the Diageo Whiskey competition consist of?

The Diageo World Class is the most prestigious bartender event of the year with bartenders competiting for the accolade “World’s Best Bartender”.

The second edition started with the whisk(e)y category this year, so very interesting and challenging.

The Whisk(e)y Heat consists of two sessions:
The first session is about creating and presenting your own innovative libation, along with the inspiration behind the drink and the feedback from our establishment’s guests before the competition itself (we introduced the drink in the workplace through the bespoke menu’s, especially designed for it by Diageo).

After the first session, the judges pick three finalists that will undergo a blind tasting of the Diageo Whisk(e)y Portfolio.

The winner of this second session gets the chance to compete in the National World Class versus the winners of the other Heats.

The national winners will then travel to New York to compete in the World Class Grand Final next July in New York, featuring an incredible line-up of judges: Dale Degroff and Salvatore Calabrese.

2) What was your winning cocktail? And why did you combine these ingrediënts?

The main idea behind the drink (named the Giants’ Gate) was to marry the two “old giants” of the Diageo Portfolio (Guinness and Bushmills) to celebrate the 400 years of the Bushmills Distillery and the 250 years of the Guinness Brewery.

The Cocktail combines the warm hints of raisins and toffe of the Bushmills 16 yrs with the gentle bitterness of the Guinness, both enhanced by the freshness of muddled cardamom pods.

I used a little combination of citrus juice and pasteurized egg white in order to achieve a beautiful silky froth on top that will remind the drinker of the nice beer head one gets from a refreshing pint of Guinness.

The finishing touch were the raisins soaked into Bushmills 16 yrs, recommending the judges to try and eat them while sipping the drink in order to experience the amazing burst of flavours provided by this drink.

3) What was your overal impression of the competition?

The atmosphere was great, first of all; normally in cocktail competitions you feel a really tense atmosphere with bartenders gathered into little groups and a lot of ego…coming out of every pore…

I felt there was a lot of union amongst the entrants, as a way to say “this is our day let’s show them what bartenders are about”, very nice sensation.

At the same time I really enjoyed attending it beacuse it wasn’t only about the drink itself like most of the competitions, but it was very focused on the bartender skills.

The fact that you must undergo different sessions really pushes you into doing a lot of research, studying, tasting, smelling with such an intensity you probably won’t do it on a regular basis, trying to get deeper and deeper on different subjects and as a result, after the competition itself, you really feel you’ve improved as a bartender as well as a person, having had also a chance to compare with your peers.

Na verschillende functies in de horeca, kwam Ming in 2002 in aanraking met cocktails. Vanaf toen was hij vaak achter de bar te vinden tot hij besloot om weer te studeren. Maar zijn horecaverleden kon hij niet laten rusten en besloot in 2009 Sensez.nl op te richten om informatie te voorzien aan de steeds groeiende bartenderscene! Naast oprichter van Sensez.nl is hij fotograaf met als specialisme horeca!