Home / Artikelen  / The Aviation – cocktail van de maand

The Aviation – cocktail van de maand

banner

Vanaf de eerste keer dat ik de Aviation heb geproefd behoort het tot een van mijn favoriete drankjes. De Aviation cocktail is bedacht door Hugo Ensslin, hoofdbartender bij Hotel Wallinck in New York begin 20st eeuw. De eerste geschreven versie van het recept verscheen in Ensslin’s 1916 ‘recipes for mixed drinks’. Ensslin’s recept bevatte gin, citroensap, marachino en creme de violette, de ‘violet’ likeur geeft de cocktail een licht blauwe lucht achtige kleur.

Het lastige van dit drankje is dat Crème de Violette vrij moeilijk te krijgen is. Veel bartenders volgden daarom ook het recept van Harry Craddock die de Crème de Violette achterwege liet. Echter vind ik dat deze diep paarse likeur dat zijn unieke smaak verkrijgt door violen onmisbaar is.

De Creme de Violette voegt een subtiele lichtblauwe kleur en smaak aan de cocktail maar geeft de cocktail ook absoluut zijn karakter ondanks de subtiliteit. Ik wil niet zeggen dat de Aviation van Harry Craddock slecht is, alleen dat de toevoeging van de Creme de Violette het drankje echt afmaakt.

Aviation recept van DrinkBoy Robert Hess

Ingrediënten:

60 ml gin

15 ml citroensap

15 ml Maraschino Liquer

7,5 ml Creme de Violette

Shake alle ingrediënten in een met ijs gevulde shaker en strain in een voorgekoeld martini glas

Het originele recept van Hugo Ensslin’s “Recipes for Mixed Drinks”, 1916

Ingrediënten:

1/3 Citroensap

1/3 El Bart Gin

2 dashes Maraschino Liquer

2 dases Creme de Violette

Goed shaken met cracked ice, strainen in glas en serveren.

Zelf gebruik ik het liefst een stevige gin en iets minder citroensap, Maraschino likeur en Crème de Violette. Ik gebruik hiervoor 60ml stevige gin, 10ml citroensap, 10ml Maraschino likeur en 5ml Crème de Violette. Natuurlijk heeft iedereen een andere mening over de verhoudingen van deze cocktail en uiteindelijk is dat natuurlijk ook niet verkeerd, omdat iedereen immers een andere smaak heeft.

POST TAGS:

Na verschillende functies in de horeca, kwam Ming in 2002 in aanraking met cocktails. Vanaf toen was hij vaak achter de bar te vinden tot hij besloot om weer te studeren. Maar zijn horecaverleden kon hij niet laten rusten en besloot in 2009 Sensez.nl op te richten om informatie te voorzien aan de steeds groeiende bartenderscene! Naast oprichter van Sensez.nl is hij fotograaf met als specialisme horeca!