Home / The Story Behind  / Cointreau Académie – Een trip naar Angers & Parijs – dag 2

Cointreau Académie – Een trip naar Angers & Parijs – dag 2

cointreau-angers2
banner

In het eerste artikel over onze trip naar Angers en Parijs hebben we je al laten lezen en zien hoe we de eerste dag hebben ervaren van de Cointreau Académie. Mocht je het hebben gemist? Lees dan eerst Cointreau Académie – Een trip naar Angers & Parijs – dag 1.

Carré Cointreau

Na heerlijk te hebben overnacht en ontbeten in Château des Briottieres was het tijd om Carré Cointreau te bezoeken. Bij aankomst dachten we heel even dat we een Cointreau welkomstcocktail kregen om 10 uur ’s ochtends maar gelukkig was het koffie en of thee. Hoewel een cocktailtje wel lekker was geweest denk ik dat sommigen mensen wellicht toch nog een beetje de drankjes van de vorige avond voelden.

Nadat iedereen zijn of haar kopje koffie en of thee had opgedronken was het tijd om de distilleerketels in het echt te zien en om wat te leren over de geschiedenis van het merk. De Cointreau distilleerderij is namelijk in 1849 opgericht door Adolphe Cointreau en zijn broer Edouard-Jean Cointreau. Hun eerste succes was een kersenlikeur genaamd Guignolet, maar het grote succes ontstond nadat zij zoete en bittere sinaasappelschillen combineerden met alcohol en suiker.

De eerste flessen Cointreau werden verkocht in 1875, op dit moment worden er jaarlijks ongeveer 15 miljoen flessen verkocht in meer dan 150 landen.

Cointreau tasting lab met Bernadette Langlais

Om dieper in te gaan op het product Cointreau was het tijd om een tasting te doen met niemand minder dan Cointreau’s Master Distiller Bernadette Langlais (voor al ruim 30 jaar). Zij legde uit hoe Cointreau wordt gemaakt, van het verzamelen van de ingrediënten tot het uiteindelijk distilleren van Cointreau. Een van de leuke dingen die Bernadette Langlais liet zien is dat Cointreau troebel wordt als het in aanraking komt met water of als de temperatuur van Cointreau lager is dan 7 graden celsius. De reden hiervoor is dat Cointreau een hoog gehalte essentiële olie heeft.

Het leukste gedeelte vond ik de blind tasting, hierbij kregen we 4 merken te proeven zonder vooraf te weten wat wij aan het proeven waren. Een hele opluchting om te ontdekken dat ik ze allemaal goed had.

Na de tasting was het tijd voor de heritage & communication van Cointreau waar we de kans kregen om advertenties in de vorm van video, print en merchandise te bekijken van de afgelopen 100 jaar.

Cointreau Fizz workshop

Het laatste wat we mochten doen bij Carré Cointreau was het maken van onze eigen variatie op de Cointreau Fizz (Cointreau, limoenpartjes, spa rood met veel ijs). Aan creativiteit geen gebrek aangezien we een grote selectie hadden aan kruiden, verse vruchten, siropen en sappen. De meest verassende combinaties kwamen aan bod.

Mama Shelter

Na ons eigen gemaakte Cointreau Fizz te hebben genuttigd was het tijd om Angers te verlaten en met de TGV richting Parijs te gaan. Eenmaal aangekomen werden we geconfronteerd met het verkeer in Parijs, dat zo rond 19.00 helemaal vast staat. Uiteindelijk kwamen we een half uur later aan bij ons Hotel (Mama Shelter) dan gepland. Iets minder tijd om op te frissen, maar dat maakte wat daarna ging komen niet minder interessant. Mama Shelter is namelijk vet! Iedere kamer een iMac en maskers van bekende helden zoals Batman of Obelix op de lampen, kortom de naam van het hotel is uitstekend doorvertaald in de hotelkamers.

Tijdens het diner bij Mama Shelter Parijs wat trouwens een ontzettend vette locatie is, werden we mega verrast! Het concept van Cointreau Best Bar Team 2012 werd namelijk bekroond met de titel Worldwide Remy Cointreau Innovation Award! Dat is best wel een hele prestatie, al zeg ik het zelf.

Cocktailbars in Parijs

We kunnen Parijs natuurlijk niet verlaten zonder een paar toffe cocktailbars te bezoeken. We begonnen met l’Echelle de Jacob, een donker ingerichte cocktailbar waar we een paar interessante cocktails hadden gedronken. Wat er precies in de cocktails zat kon ik helaas moeilijk verstaan, maar lekker waren ze wel, in ieder geval Cointreau! Daarna was het tijd om naar de Buddha Bar te gaan, de plek waar Alfred Cointreau vroeger zelf heeft gewerkt. Wat was dat een gigantische club! Ook daar dronken we 2 Cointreau cocktails, waaronder de Cointreaupolitan.

Een ander interessant iets wat ik heb geproefd bij de Buddha Bar was de Cointreau Extreme, simpel gezegd is het Cointreau zonder suiker. En wow! Dat zou ik hier in Nederland ook wel willen.

De laatste bar die we bezochten was The Bistrologist, bij binnenkomst was het meteen raak! Een kristallen karaf met een pre made Manhatten Style cocktail die geserveerd werd met grote ijsblokken en mooie grote glazen. Volgens mij zat er het volgende in: aged rum, Cointreau, rode vermouth en bitters. De mensen die mij kennen weten dat ik dat dus niet kan weerstaan.

Na al dat lekkers was het tijd om terug naar Mama Shelter te gaan om nog even een paar uurtjes slaap te pakken en de volgende dag weer richting Nederland te gaan. Wat was dit een ontzettend leuke ervaring. Tot ziens Cointreau Académie en hopelijk tot volgend jaar…

Ben je benieuwd naar de foto’s? Die plaatsen we binnenkort op onze Facebook pagina.

Na verschillende functies in de horeca, kwam Ming in 2002 in aanraking met cocktails. Vanaf toen was hij vaak achter de bar te vinden tot hij besloot om weer te studeren. Maar zijn horecaverleden kon hij niet laten rusten en besloot in 2009 Sensez.nl op te richten om informatie te voorzien aan de steeds groeiende bartenderscene! Naast oprichter van Sensez.nl is hij fotograaf met als specialisme horeca!