Home / Special  / Mezcal

Mezcal

mezcal
banner

In het artikel over bartrends in 2016 hebben we het over de opkomst van mezcal. Maar we ontdekten al snel dat er heel veel misvattingen waren over dit drankje. Daarom maakten we dit artikel om alle misverstanden uit de wereld te helpen en je kennis over dit mooie ambachtelijke drankje te vergroten.

Nou moet ik eerlijk zijn, en bekennen dat ik een jaar of 10 geleden voor het eerst een ‘mezcal’ proefde en er spontaan kotsneigingen van kreeg. Niet wetende dat ik destijds niet echt mezcal aan het drinken was maar een of ander vies drankje dat zich het lef had om zich zo te noemen. Ik had mezelf vanaf toen beloofd dit nooit meer te drinken en me te distantiëren van de mezcal categorie. Tot ik me een aantal jaren geleden toch weer een keer aan waagde, maar nu met een kwalitatief goede variant. Na de eerste nip was ik verkocht, de rokerigheid, de zoetheid van de agave, het bloemige, het aardse en de zachtheid die je niet zou verwachten bij zo’n sterk drankje.

Dit artikel wordt continu bijgewerkt bij nieuwe producten en kennis. Mocht je nog wat tegenkomen wat volgens jou beter kan of mis je nog informatie? Laat het ons weten per e-mail via info@sensez.nl.

Inhoudsopgave


De geschiedenis van mezcal

De Maguey (Agave) is een van de heiligste planten in Mexico ver voor de Spaanse bezetting. Het werd gebruikt bij religieuze rituelen, mythologie en de economie. Het koken van het hart van de agaveplant en het fermenteren van de sap werd al lang voor de Spaanse bezetting uitgeoefend. De gefermenteerde sap van agave is omringt door mythe, zo is het verhaal dat een bliksemstraal de agave raakte en zo de plant kookte en fermenteerde waardoor er een heerlijke sap vrijkwam. Niet voor niets werd dit een godendrankje genoemd door de lokale bevolking. Het was niet zeker of de oorspronkelijke bewoners van Mexico al distilleerden vóór de Spaanse bezetting.

De Spanjaarden die naar Mexico gingen kenden het distillatieproces al een tijdje en namen een voorraad sterke drank mee uit Spanje. Toen dit opraakte zijn ze op zoek gegaan naar alternatieven. Door de lokale bevolking maakten ze kennis met vino de mezcal (gefermenteerde agavejuice) en andere drankjes gebaseerd op de sap van de agaveplant. Door hiermee te experimenteren, creëerden ze mezcal.

Terug naar inhoudsopgave


Weetjes en misvattingen over mezcal

Mezcal is toch een tequila?
Mezcal is zeer zeker geen tequila, maar een tequila is wel een mezcal. Het verschil zit in de bereidingswijze, gebied en gebruikte agave (Tequila mag alleen gemaakt worden van de blauwe agave (agave azul) in het gebied rondom Santiage De Tequila)

Mezcal drink je toch als shot met zout en limoen?
In Mexico zeggen ze dat je mezcal moet kussen en niet shotten. Door een mezcal rustig te nippen wordt de binnenkant van je mond en keel bedekt met een flinterdun laagje mezcal, hierdoor krijg je alle mooie eigenschappen van mezcal te proeven.

In mezcal zit toch altijd een worm?
De worm wat voorheen te vinden was in mezcal, was een oude marketing gimmick ontstaan in de jaren 40. Waar je wijs werd gemaakt dat de worm magische eigenschappen had. Een andere reden dat de worm te vinden was in de mezcal was om te bewijzen dat de mezcal hoog in alcoholpercentage was.

Waarom is mezcal zo duur?
Als je een fles koopt voor €75,- dan wil je natuurlijk weten waarom. De goede mezcales zijn ambachtelijk bereid met processen die heel veel tijd, expertise en werk kost. Daarnaast is het zo dat de meeste sterke dranken die we kennen van granen of vruchten komen die maar 1 jaar hoeven te groeien voordat het geoogst word. De agave waar mezcal van word gemaakt heeft 7 tot 32 jaar nodig voordat het geoogst mag worden.

Terug naar inhoudsopgave


Wat is mezcal en hoe wordt het gemaakt?

Mezcal is de distillaat van de sap van een agaveplant en mag gemaakt worden in 7 Mexicaanse provincies: Oaxaca, Guerrero, Durango, Dan Luis Potosi, Zacatecas, Tamaulipas en Guanajuato. De meeste mezcales op de markt komen uit Oaxaca.

Het oogsten van de Agave

Een agaveplant heeft vergeleken met andere producten waar gedistilleerde dranken van worden gemaakt niet 1 jaar nodig voordat het geoogst kan worden maar 7 tot 32 jaar. Na de vegetatieve fase (estar a sazón) groeit er uit het midden van de agave een ‘quiote’ waar later bloemen uit komen (dit zijn signalen dat de agave bijna aan het einde is van zijn leven). Deze ‘quiote’ wordt verwijderd zodat er niet meer zetmelen uit het hart van de agave worden onttrokken, maar moet wel op het juiste moment gebeuren. Niet te vroeg en niet te laat. Een gehaaste mezcalero kan de agave te vroeg oogsten voor de quiote zich ontwikkelt waardoor er een bittere mezcal ontstaat. Als de quiote is verwijderd, mag de agave nog weken of een jaar of langer blijven liggen. De seizoenen spelen namelijk ook een rol, agave wordt bijna nooit tijdens de regenseizoen geoogst.

In het wild komen er bloemen uit de ‘quiote’ en zaden vallen op de grond waar nieuwe agaveplanten uit ontstaan. Als de zaden zijn aangemaakt, sterft de agave.

Als de cortador/chimador klaar is om de agave te oogsten, pakt hij een coa (of een bijl bij de hardere soorten) en verwijderd hiermee de lange scherpe bladeren. Daarna haalt hij de agave uit de grond. Wat je dan overhoudt is iets wat lijkt op een ananas, wat men de piña of het hart noemt. Een uitzondering is de Agave Karwinskii, die meer de vorm heeft van een boomstam.

Roosteren van de piña

Om alcohol te kunnen maken van de agave moeten de zetmelen van de piña worden omgezet naar suikers door deze te verhitten. Om dit te kunnen doen wordt er een gat in de grond gegraven. In het midden van het gat wordt hardhout in brand gestoken en bedekt met stenen om de warmte vast te houden. Nadat het hout volledig is uitgebrand en de stenen heet zijn worden de piñas om de stenen geplaatst. Een laag van agavevezels (overgebleven uit de vorige productie) beschermd de piña tegen verbranding. Nadat alle piñas geplaatst zijn, komt er nog een laag van agavevezels en aarde op om piñas rustig te laten garen. Tijdens dit proces krijgen de piñas naast de garing ook de rokerige geur en de geur van de aarde. Na 3 tot 5 dagen worden de piñas uit de grond verwijderd en bewaard in een schone droge ruimte.

Fermenteren

De bruikbare delen van de piña worden in stukken gesneden ter grootte van een hand. Dit materiaal wordt dan gemalen met een stenen wiel (tahona) getrokken door een dier of machine. De pulp wordt dan in grote houten vaten in de open lucht bewaard waardoor de gist die in de lucht aanwezig is zijn werk kan doen. Het fermentatieproces duurt 1 tot 3 weken waardoor er een vloeistof overblijft met ongeveer 5% alcohol.

Distilleren

Na het fermenteren is het tijd om de gefermenteerde agavesap (met pulp) te distilleren. Dit gebeurd door koperen pot stills maar ook materialen zoals klei, agave, bamboo of hout. De gefermenteerde agavesap wordt bij mezcal 2 keer gedistilleerd. Tijdens de eerste distillatie wordt een vloeistof geproduceerd van 20 tot 30% alcohol. Tijdens de 2de distillatie produceert de heads, heart en tails. De heart (en een stuk van de heads) wordt nu mezcal genoemd en bevat meestal tussen de 45 en 55% alcohol (daarboven mag het geen mezcal worden genoemd) en wordt op deze sterkte geconsumeerd zonder het te verdunnen met water.

Terug naar inhoudsopgave


Terroir

Net als bij het produceren van wijn is de terroir (locatie, hoogte, grond) een belangrijk onderdeel bij het produceren van mezcal. De agave groeit immers 7 tot 32 jaar voordat het geoogst word. In deze 7 tot 32 krijgt de agave naast de energie van de zon ook de mineralen mee. Net als bij druiven voor wijnproductie geldt, hoe moeilijker de omstandigheden hoe harder (dieper) de agave moet werken waardoor het meer suiker en dus smaak bevat. Dit betekent dat de agave kleiner blijft maar dat de smaken meer geconcentreerd zijn. Daarnaast veranderen ook de natuurlijke micro organismen en natuurlijke gist zich bij verschillende hoogtes wat zorgt voor een andere smaak.

Terug naar inhoudsopgave


Agavesoorten

Van de 288 bekende agavesoorten worden er ongeveer 42 gecultiveerde en wilde agavesoorten gebruikt voor de productie van mezcal (volgens agave expert, Ana Valenzuela-Zapata). De belangrijkste soorten hebben we voor je op een rijtje gezet:

Espadin (Agave Angustifolia): De meest veel voorkomende agave, goed voor 90% van de mezcal productie. Hoewel het 1 soort is, verschilt de smaak erg per producent.

Tobalá (Agave Potatorum): De koning der mezcales, deze zeldzame exemplaar is vaak te vinden in het wild. Rotsachtig landschap, hoge hoogtes. Produceert geen nakomelingen zoals andere agaves maar is totaal afhankelijk van vogels en vleermuizen om hun zaden te verspreiden door ‘pollination’. Mezcal van Tobala is fruitig en complex en redelijk hoog geprijsd.

Tobaziche: Tobaziche is onderdeel van de Karwinskii agave familie waar ook de madre cuixe en barril onderdeel van zijn. De agave van de Karwinskii agave familie zorgen voor een kruidige bijna hartige mezcal.

Arroqueno: De latijnse naam voor deze agave is agave in Americana. Mezcal gemaakt van deze agave is bloemig, vegetal en hebben vaak een spicy bittere chocoladenoot.

Cenizo (Agave Durangensis): Inheems in de staten Durango en Zacatecas waar het op rotsachtige grond groeit op een hoogte tussen 1600 en 2600 meter. Goed bestand tegen droogte en temperatuurschommelingen.

Terug naar inhoudsopgave


De mezcales

tasting-david
Private tasting met David Trampe

Een aantal jaren geleden was het onmogelijk om aan kwalitatief goede mezcales te komen, behalve als je iemand kende die naar Mexico ging en daar wat voor je mee wilde nemen. Maar gelukkig is dat de afgelopen 2 jaar veranderd. Niet alleen waagden meer importeurs zich eraan om dit product in hun assortiment op te nemen, maar ook de vraag naar dit ambachtelijke product groeide in de loop der jaren door de stijgende interesse van bartenders. Een aantal van onderstaande merken hebben we mogen proeven omdat een aantal leveranciers een fles naar ons stuurden. Andere producten mochten we proeven tijdens verschillende proeverijen, waaronder een privé proeverij met mezcal specialist David Trampe en een proeverij van Del Maguey door Barrelproof.

Terug naar inhoudsopgave


 1. Mezcal Eterno Silver
 2. Teulito Mezcal
 3. Bruxo no.1
 4. El Mero Cuchillero (El Mero Mero)
 5. Mezcal Alacran
 6. Apprendiz
 7. Gem & Bolt
 8. Tribal
 9. Mexcal Burrito Fiestero
 10. Mezcal gin
 11. Lagrimas de Dolores
 12. Guerrero Aguafuerte
 13. Nuestra Soledad: San Luis Del Rio
 14. Nuestra Soledad: Santiago Matatlan
 15. Bruxo no.3
 16. Bruxo no.4
 17. Bruxo no.2
 18. Pescador de Sueños Cuishito (Cuixito)
 19. Pescador de Sueños Cuishe
 20. Pescador de Sueños Tobala
 21. Pescador de Sueños Arroqueno
 22. Mezcal Eterno Anejo
 23. Lagrimas de Dolores Anejo

Mezcal Eterno Silver

eterno-mezcal-joven
Plaats: Valley of San Dionisio Ocotepec, Oaxaca
Agave: Espadin
Gemaakt door: Don Nacho, 4de generatie Mezcalero
Alcoholpercentage: 40%

David vertelde dat de oprichter van Eterno, Eduardo Orendain, de 4de generatie is van een tequila producent. Hij reisde door Mexico en kwam in aanraking met mezcal. Bij thuiskomst vertelde hij vol zenuwen tegen zijn vader dat hij mezcal wilde verkopen en wist niet hoe hard hij weg moest rennen van zijn temperamentvolle vader. Tijdens familiefeestjes werd hij ook altijd uitgelachen door zijn familie en bestempelde hem als loser en zwarte schaap van de familie. De ‘zwarte schaap’ gebruikte Eduardo als inspiratie voor zijn fles en maakte de fles voor zijn Eterno zwart.

Tasting notes: Ongerijpt, wit/doorzichtig, rokerig met citrustonen, geroosterde agave, kruidige noten, fruitig en makkelijk te drinken.

Terug naar overzicht mezcal
Terug naar inhoudsopgave


Teulito mezcal joven

teulito-foto
Plaats: Teul de Ortega
Soort: Blauwe agave (Azul/Weber)
Producent: Familie Lamas
Alcoholpercentage: 36%

Al meer dan 90 jaar wordt Teulito Mezcal door de familie Lamas geproduceerd in Teul de Ortega. De naam van dit dorp komt uit de taal van de Chichimeca bevolking, die voor de komst van de Spanjaarden, in het Noorden van Mexico leefden. Teutl waar Teul is van afgeleid betekent in deze taal “huis van de goden”. Teul de Ortega ligt in het rivierbed van de Lerma in de provincie Zacatecas. “Teulito” is afgeleid van deze dorpsnaam en betekent in het Spaans “Teultje”.

Licht rokerig en zachte afdronk. Geschikt voor de onervaren mezcal drinker als brug naar de sterkere mezcales. Minder geschikt voor ervaren mezcal drinkers.

Signature cocktail: Teulito Mezcal Mule, 60 ml Teulito Mezcal Joven, 15 ml passievrucht puree, 30 ml limoensap, 20 ml agavesiroop, 4 dungesneden plakken komkommer en ginger beer om af te toppen.

Terug naar overzicht mezcal
Terug naar inhoudsopgave


Bruxo no.1

2.bruxo-1
Plaats: San Dionisio Ocotepec, Oaxaca
Agave: Espadin
Producent: Lucio Morales Lopez
Alcoholpercentage: 46%

Bruxo betekent tovenaar in het Spaans.

Tasting notes: Fruitig en droog tegelijk met flink rook aan de neus. Peperige noten.

Terug naar overzicht mezcal
Terug naar inhoudsopgave


El Mero Cuchillero (El Mero Mero)

3.el.mero.cuchillero
Plaats: San Dionisio Ocotepec, Oaxaca
Agave: Espadin
Producent:
Alcoholpercentage: 48%

El Mero Mero betekent ‘the go-to guy’ in het Mexicaans. Ondanks zijn hogere alcoholpercentage is hij lekker zacht.

Tasting notes: Peerachtig, kalk, rook.

Terug naar overzicht mezcal
Terug naar inhoudsopgave


Mezcal Alacran

4.alacran-mezcal
Plaats: San Dionisio, Oaxaca
Agave: Espadin
Master distiller: Don Lucio Morales
Alcoholpercentage: 46%

In Mexico is mezcal Alacran goed verkrijgbaar. De agave van Alacran is minimaal 8 jaar oud en worden 8 dagen gegaard in houtgestookte grondovens.

Tasting notes: Fruitig, zacht, goed voor de beginnende Mezcal drinker, maar ook lekker voor degenen die het vaker drinken.

Terug naar overzicht mezcal
Terug naar inhoudsopgave


Apprendiz

5-apprendiz-mezcal
Plaats: San Juan del Rio, Oaxaca
Agave: Espadin
Mezcal Master: Isaias Martinez
Alcoholpercentage: 38%

Tasting notes: Op de neus niet heel rokerig, wel bij het proeven. Smaak blijft niet zo lang hangen, laag alcoholpercentage. Een echte schenkmezcal, heel zacht en toegankelijk.

Terug naar overzicht mezcal
Terug naar inhoudsopgave


Gem & Bolt

Plaats: Oaxaca
Agave: Espadin
Alcoholpercentage: 44%

Een met kruiden geinfuseerde mezcal (abocado). Aanwezig scherpe mezcal waar je goed cocktails mee kunt maken.

Terug naar overzicht mezcal
Terug naar inhoudsopgave


Tribal Joven

Plaats: Oaxaca
Agave: Espadin
Alcoholpercentage: 40%

Een ode aan de stammen (Xochimilcas, Mexica, Tepanecs, Culhuas, Tlalhuicas, Tlaxcaltecas en Chalas) die ons lieten kennismaken met onder andere het gebruik van mais, chocolade en maguey.

Tasting notes: Zachte mezcal aan de neus en mond, fruitig (begin van een appelsmaak), heeft kenmerken van goede tequila.

Terug naar overzicht mezcal
Terug naar inhoudsopgave


Mexcal Burrito Fiestero

mexcal-burrito-fiestero
Plaats: Durango
Agave: Cenizo (Agave Durangensis)
Maestro:
Alcoholpercentage: 40%

Naam betekent: Feest van de ezels. De agave’s hebben 12-14 jaar om volwassen te worden.

Tasting notes: Rokerig maar zoet en kruidig met bloemige noten. Goede nasmaak en een lange finish.

Terug naar overzicht mezcal
Terug naar inhoudsopgave


Mezcal gin

mezcal-gin
Plaats: Durango
Agave: Cenizo (Agave Durangensis)
Maestro:
Alcoholpercentage: 45%
Botanicals: Jeneverbes, kardemom, angelica root, korianderzaad, longan, sinaasappelschil, nootmuskaat, peper, gedroogde poblano peper, hibiscus, citroengras, avocadoblad.

De oprichters van Mezcal Gin hebben goed ingespeeld op de gin trend en hun mezcal geinfuseerd met kruiden en specerijen die je normaal terugziet in gin. De kruiden en specerijen worden na de eerste distillatie toegevoegd en opnieuw gedistilleerd.

Terug naar overzicht mezcal
Terug naar inhoudsopgave


Lagrimas de Dolores

lagrimas-de-dolores-joven
Plaats: Durango
Agave: Agave Durangensis
Maestro: Fabiola Avila Valenzuela (chemicus)
Alcoholpercentage: 45%

Geproduceerd in een mooie Spaanse Hacienda uit de 17de eeuw, bestaat deze Mezcal uitsluitend uit wilde agave durangensis (cenizo) uit het noorden van Durango. Lagrimas de Dolores is gemaakt door traditionele methodes te combineren met nieuwe processen om zich zo te onderscheiden van andere mezcales. Een voorbeeld hiervan is dat ze soms niet de agavevezels mee fermenteren afhankelijk van de tijd van het jaar.

Tasting notes: Soepel, licht rokerig, veel smaak van hout en met subtiele kruidige noten.

Terug naar overzicht mezcal
Terug naar inhoudsopgave


Guerrero Aguafuerte

guerrero
Plaats: Chilpancingo, Guerrero
Agave: Cupreata
Gemaakt door:
Alcoholpercentage: 43%

Het doel van Aguafuerte is om een mezcalindustrie te creëren die productief en verantwoordelijk is gebaseerd op een duurzaam model dat de boeren controle geeft over hun land en werk creëert voor de community.

Tasting notes: Groene tonen, bittere chocolade en lichte rokerigheid. Heel anders dan andere mezcales.

Terug naar overzicht mezcal
Terug naar inhoudsopgave


Nuestra Soledad: San Luis Del Rio

san-luis
Plaats: San Luis Del Rio, Oaxaca
Palenque: Del Rio
Agave: Espadin
Gemaakt door: Don Gregorio
Alcoholpercentage: 47,3%

Tasting notes: Citrus, zwarte peper, full bodied.

Terug naar overzicht mezcal
Terug naar inhoudsopgave


Nuestra Soledad: Santiago Matatlan

santiago-matatlan
Plaats: Santiago Matatlan
Palenque: De Cortes
Agave: Espadin
Gemaakt door: Valentin Cortes & Gregorio Martinz
Alcoholpercentage: 45,3%

Tasting notes: Geroosterde agave, pittig, kruidig, banaan.

Terug naar overzicht mezcal
Terug naar inhoudsopgave


Bruxo no.3

bruxo-3
Plaats: San Agustin Amatengo, Oaxaca
Agave: Barril
Maestro: Dandido Reyes
Alcoholpercentage: 46%

Tasting notes: Heel zoet aan de neus voor een barril. Vanille, maple en banaan bij het proeven.

Terug naar overzicht mezcal
Terug naar inhoudsopgave


Bruxo no.4

bruxo-4
Plaats: Las Salinas, Oaxaca
Agave: Espadin, Barril, Cuishe
Maestro: Cesareo Rodriguez
Alcoholpercentage: 46%

Een ensemble (blend) van espadin, barril en cuishe. Veel verschillende lagen van de eigenschappen van de verschillende agaves.

Tasting notes: Kruidig en fruitig, beetje Chartreuse achtig. Wordt beter bij een tweede slok.

Terug naar overzicht mezcal
Terug naar inhoudsopgave


Bruxo no.2

bruxo-2
Plaats: Agua Del Espino, Oaxaca
Soort: Pechuga de Maguey
Maestro: Pablo Vasquez
Alcoholpercentage: 46%

De Pechuga segment is een evenementen mezcal, niet voor verjaardagen maar bijvoorbeeld geboortes en begrafenissen. Een Pechuga is niets anders dan een mezcal die klaar is en weer wordt gedistilleerd met fruit, noten, zaden of planten voor ieder distillateur weer anders. Pechuga was eigenlijk niet bedoeld voor de verkoop.

Leuk feitje: Een goed gewassen kalkoenborst word opgehangen bij de uitgang van de still waar alle dampen langs komen.

Tasting notes: Kruidig, kaneel, kardemom

Terug naar overzicht mezcal
Terug naar inhoudsopgave


Pescador de Sueños Cuishito (Cuixito)

pescador-de-suennos-cuishito
Plaats: Santiago Matatlan, Oaxaca
Soort: Cuixito agave
Maestro: Leoncio
Distillatiemethode: Copper still
Alcoholpercentage: 48%

Bijna uitgestorven agave, er zijn maar 100 flessen van de Pescador de Sueños Cuishito per jaar beschikbaar.

Tasting notes: Kruidig, hint van munt, fruitig met zoete noten van karamel en dennen.

Terug naar overzicht mezcal
Terug naar inhoudsopgave


Pescador de Sueños Cuishe

pescador-de-suennos-cuishe
Plaats: Santiago Matatlan, Oaxaca
Soort: Karawinskii
Maestro: Leoncio
Distillatiemethode: Copper still
Alcoholpercentage: 49%

Gedistilleerd in stills van klei.

Slechts 240 flessen beschikbaar.

Tasting notes: Bloemig, zoetheid van agave, tijm, hints van caramel en vanille

Terug naar overzicht mezcal
Terug naar inhoudsopgave


Pescador de Sueños Tobala

pescador-de-suennos-tobala
Plaats: Sola de Vega, Oaxaca
Soort: Tobala/ Potatorum agave
Maestro: Tio Fernando
Distillatiemethode: Clay pot
Alcoholpercentage: 50,7%

Tasting notes: Zeewier, bouillon, ossestaartsoep, heel zacht voor de hoge alcoholpercentage.

Terug naar overzicht mezcal
Terug naar inhoudsopgave


Pescador de Sueños Arroqueno

pescador-de-suennos-arraqueno
Plaats: Santiago Matatlan
Soort: Americana Oaxaquenisis
Maestro: Tio Fernando
Distillatiemethode: Clay pot
Alcoholpercentage: 48,4

Tasting notes: full bodied met zoete en kruidige tonen, licht bittere nasmaak

Terug naar overzicht mezcal
Terug naar inhoudsopgave


Mezcal Eterno Anejo

mezcal-eterno-anejo
Plaats: Valley of San Dionisio Ocotepec, Oaxaca
Agave: Espadin
Gemaakt door: Don Nacho, 4de generatie Mezcalero
Alcoholpercentage: 40%

2 jaar gerijpt in gebruikte witte eiken vaten, amber, licht rokerig, citrus, eiken, zacht zoet met een kruidig tintje

Terug naar overzicht mezcal
Terug naar inhoudsopgave


Lagrimas de Dolores Anejo

lagrimas-de-dolores-anejo
Plaats: Durango
Soort: Agave Durangensis
Gemaakt door: Hacienda Dolores
Alcoholpercentage: 40,5%

Geproduceerd in een mooie Spaanse Hacienda uit de 17de eeuw, bestaat deze Mezcal uitsluitend uit wilde agave durangensis (cenizo) uit het noorden van Durango. Lagrimas de Dolores is gemaakt door traditionele methodes te combineren met nieuwe processen om zich zo te onderscheiden van andere mezcales. Een voorbeeld hiervan is dat ze soms niet de agavevezels mee fermenteren afhankelijk van de tijd van het jaar.

Lagrimas de Dolores Anejo word precies een jaar gerijpt in nieuwe witte eiken vaten. Net lang genoeg om de unieke houtsmaak mee te geven zonder de noten van de Mezcal te beschadigen.

Terug naar overzicht mezcal
Terug naar inhoudsopgave


Woordenlijst

Joven: Jong… niet gerijpt of minder dan 2 maanden
Palenque: Mezcal productiehuis
Tahona: Grote stenen wiel om geroosterde agave te verpulveren, aangedreven door een ezel, paard of machinaal
Silvestre: Wild
Piña: Het hart van de agaveplant nadat de bladeren zijn verwijderd en de agave uit de grond wordt gegraven.
Jimador: De boer die verantwoordelijk is voor de agaveplant
Coa de Jima: Gereedschap om de agave te oogsten (In de moeilijkere gebieden gebruiken ze een bijl omdat de agave zo sterk en hard is)
Jima: Oogsten, het ontdoen van het blad van de agave en de agave te verwijderen van de grond
Pechuga: De Pechuga segment is een evenementen mezcal, niet voor verjaardagen maar bijvoorbeeld geboortes en begrafenissen. Een Pechuga is niets anders dan een mezcal die klaar is en weer wordt gedistilleerd met fruit, noten, zaden of planten voor ieder distillateur weer anders. Pechuga was eigenlijk niet bedoeld voor de verkoop. Leuk feitje: Een goed gewassen kalkoenborst word opgehangen bij de uitgang van de still waar alle dampen langs komen.

Terug naar inhoudsopgave


Importeurs

Alemania Imports B.V.

Mike Rothweiler, Emmanuel Block en Wisse Koedam hebben elkaar leren kennen tijdens hun studie in Mexico. Het duurde niet lang voor ze mezcal hadden ontdekt. Door hun ondernemende karakter en snel ontwikkelende passie voor mezcal zijn ze Teulito mezcal gaan importeren naar Europa.
Producten: Teulito mezcal joven en anejo

HG Imports

HG Imports importeert Autentico Alacran Mezcal en Tequila en Bruxo. Contactpersoon: Mike de Vries.
Producten: Autentico Alacran Mezcal en Bruxo.

Barrelproof Boutique

Barrelproof Boutique is een begrip in Rotterdam en is de officiële importeur van Del Maguey.
Producten: Del Maguey Single Village Mezcal, Los Siete Misterios Mezcal, Enmascarado Mezcal, Alipus Mezcal.

David Trampe

Misschien wel de mezcal kennis van Nederland! David Trampe heeft meerdere keren de reis naar Mexico gemaakt om het productieproces mee te maken van de verschillende producenten. Op dit moment is hij bezig verschillende merken naar Nederland te brengen.
Producten: Eterno, Bruxo, El Mero Mero, Apprendiz, Gem & Bolt, Tribal, Mexcal Burrito Fiestero, Mezcal gin, Lagrimas de Dolores, Nuestra Soledad, Pescador de Sueños

Terug naar inhoudsopgave


Met dank aan:

Ara Carvallo
Claes Puebla Smith
Mike de Vries
David Trampe
Marco Rivera
Wisse Koedam
Mike Rothweiler

Terug naar inhoudsopgave

Na verschillende functies in de horeca, kwam Ming in 2002 in aanraking met cocktails. Vanaf toen was hij vaak achter de bar te vinden tot hij besloot om weer te studeren. Maar zijn horecaverleden kon hij niet laten rusten en besloot in 2009 Sensez.nl op te richten om informatie te voorzien aan de steeds groeiende bartenderscene! Naast oprichter van Sensez.nl is hij fotograaf met als specialisme horeca!